Behendigheid

Algemeen

Behendigheid of agility is een tak van sport waarbij de hond op commando van de geleider diverse behendigheidstoestellen in een bepaalde volgorde foutloos dient nemen. Omdat de hond los van de lijn werkt, dient de hond goed onder appel te staan. Als je een combinatie op het veld een parcours ziet nemen, ziet het er eenvoudiger uit dan dat het is. Aangezien de toestellen elke keer in een andere volgorde staan, is het een uitdaging om elke keer foutloos rond te komen. Het is dus een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen, zodat je op een gegeven moment weet (of denkt te weten) hoe je hond in een bepaalde situatie zal reageren.

Feit is dat veel honden en ook de geleiders er veel plezier aan beleven, of dit nou op recreantenniveau of op wedstrijdniveau is.

Bij behendigheid loopt de geleider zowel rechts als links van de hond en kan het voorkomen dat je tijdens het lopen van een parcours (diverse malen) van kant wisselt.

Toestellen

De volgende toestellen kunnen in een parcours staan:

hoogtesprong, oxer (dubbele hoogtesprong), tunnel, slurf, breedtesprong, band, paaltjes/slalom, muur, tafel. Daarnaast de schutting, de kattenloop en de wip. Deze laatste drie toestellen worden raakvlaktoestellen genoemd. Op deze raakvlaktoestellen bevinden zich op het oplopende en het aflopende gedeelte zogenaamde raakvlakken. Dit zijn afwijkend gekleurde gedeelten. De hond moet deze vlakken met minimaal een deel van een poot aanraken. Dat lijkt gemakkelijk en vaak doet de hond dat zonder problemen in de aanleerfase. De ervaring leert echter dat zodra de hond het ‘spel’ door heeft, deze het raakvlak nogal eens wil missen; vooral grote honden, zoals onze herders. Tijdens een wedstrijd wordt hiervoor door de keurmeester een fout gegeven.

Commando’s

Bij behendigheid mag je allerlei soorten lichaamstaal, commando’s e.d. gebruiken. Wat bij een wedstrijd niet mag, is je hond of een toestel aanraken.

Behendigheidswedstrijd

Voor het meedoen aan een behendigheidswedstrijd, georganiseerd door een vereniging die is aangesloten bij de Raad van Beheer, heb je een hondenlogboek en een startlicentie nodig.

De VDH heeft eigen behendigheidswedstrijden met o.a. de competities ‘Behendigheidshond en veteraan van het jaar’. Je begint in de debutantenklasse of in de 1e graad. Als je in de 1e graad 5x een uitmuntend (U-tje) hebt behaald (waarvan minimaal 2 op het vast parcours*), ga je over naar de 2e graad. Promotie van de 2e graad naar de 3e graad kan op twee manieren: op basis van promotieplaatsen of op basis van kwalificaties uitmuntend.

Honden vanaf 7 jaar kunnen terecht in de veteranen klasse. De hoogtesprongen staan in deze klasse lager. Tevens worden de schutting en de band vervangen door een ander toestel.

Als het parcours op aanwijzing van een keurmeester is opgezet, krijgen de deelnemers de tijd om het parcours te verkennen.
Doel is zo snel mogelijk foutloos binnen de door de keurmeester opgegeven tijd het parcours in de voorgeschreven volgorde te lopen. Fouten en weigeren leveren een straftijd op van 5 seconden. Een weigering dient te worden hersteld.
Je loopt 3 of 4 parcoursen op een wedstrijddag (spelonderdeel, vast parcours*, jumping** en evt. nog een spelonderdeel). Elke keer weer een ander parcours met 15 tot 22 toestellen.

*Vast parcours: parcours met raakvlaktoestellen (schutting, kattenloop en wip) en eventueel de tafel.

**Jumping: parcours zonder raakvlaktoestellen en de tafel.